Lemang Kukus Cawan Kertas
Buat lemang dalam tin dan cawan kertas. Kalau nak makan lemang dalam jumlah sikit rasanya boleh guna idea ini.
Ini Petua Nak Sambal Sotong Lebih Pekat Dan 14 Resipi Masakan Berasaskan Sotong Boleh Cuba Keluarga Resep Makanan Masakan Makanan
3 helai daun pandan - simpul.
Lemang kukus cawan kertas. Tak perlu risau kerana kami ingin kongsikan resepi mudah Lemang Kukus Kertas Cawan oleh saudari Aisha Humaira ni. Sue cuma rendam 1 jam kerana menggunakan beras pulut susu siam. Kukus selama 45 minit hingga ke 1 jam.
Gunting cawan kertas dan buang. Cara masak lemang guna cawan kertas Bahan-bahan. Oleh sebab tin bekas minuman aluminium tidak disarankan ramai pula yang beralih kepada bekas yang diperbuat daripada bahan binaan material yang lain seperti cawan kertas polistilena polystyrene.
Potong lemang mengikut citarasa. Gunting cawan kertas dan buang. Hentak sikit cawan kertas biar pulut padat.
Letakkan cawan kertas berisi pulut dan santan ke dalam periuk pengukus yang dah dipanaskan airnya. Masukkan daun pisang ke dalam cawan kertas. Kukus selama 50-60 minit atau hingga lemang masak.
Buat gelung daun pisang letak dalam cawan kertas. Isi santan lebih sikit dr paras beras pulut. Tapi masih dapat buat lemang tau.
Masukkan daun pisang ke dalam cawan kertaskemudian isikan 34 pulut ke dalam cawan tdbila isi pulut jgn hentak2 cawan tunanti pulut jd padatkemudian kita bancuhkan santangaram dan gulabila dah sebati masukkan santan ke dalam pulut tdbg tenggelam sakit pulut tukukus selama 45 minit ke 1 jam. Curah santan sampai 34 cawan. Letakkan cawan kertas berisi pulut dan santan ke dalam periuk pengukus yang dah dipanaskan airnya.
Tak perlu cari buluh pun gunakan cawan kertas dan kukus atas dapur saja. Caranya boleh ikut perkongsian dari Bunda Nadiah. Buat lemang guna cawan kertas saja.
Letak daun Pisang keliling cwn kertas Dpt 20 cwn. Resepi Lemang Kukus Versi Kertas Cawan Bahan-bahan. Boleh juga kukus kalau tak ada oven di rumah dapatlah juga makan lemang.
FMT Reporters -. Selain ketupat lemang juga antara menu yang sering disajikan pada hari raya. RESEPI LEMANG CAWAN KUKUS Bahan- bahan 2 kg pulut susu rendam 4 jam 3 bj kelapa ambil santan dan campur dgn garam spy lemak Daun pisang Cawan kertas Cara ada di setiap gambar.
3 cawan santan pekat 1 sdt gula dan garam secukupnya - masak sehingga pecah minyak. Apabila sudah sebati masukkan santan ke dalam pulut tadi biarkan tenggelam sedikit pulut itu. 3 cawan beras pulut - cuci dan rendam 4 jam bergantung pada jenis beras pulut.
Korang cuba ok lemang kukus macam ni. 1Letak daun Pisang keliling cawan kertas. Perkongsian ini akan memudahkan anda membuatnya manakala si bujang yang tak dapat balik beraya nanti silakan mencuba ya.
Resepi Lemang Cawan Kukus. Kemudian isikan 34 pulut ke dalam cawan kertas tersebut. Selepas 30 minit mengukus buka tudung periuk dan kacau sedikit pulut dengan garfu supaya santan menyerap sepenuhnya ke bahagian bawah.
6Siap daun pisang yang lebih bahagian atas tu boleh lipat ke bawah tekan-tekan sikit bahagian atas pulut bagi rata. 3Isi santan lebih sikit dari paras beras pulut. Guna cawan kertas saja saiz cawan kertas tu depend lah korang nak lemang tu saiz panjang atau pendek tapi lebih mudah pakai cawan kertas yang pendek tu je.
Cara Memasak Lemang dengan Menggunakan Cawan Kertas. Lemang Kukus Lemang Cawan Kertas Lemang Cawan Lemang PKP. Salah satu isu yang hangat dan menjadi trend hari ini adalah memasak lemang kukus dalam tin bekas minuman yang diperbuat daripada aluminium.
Masukkan santan dalam jug dan letak garam. Isi 5 Sudu bsr beras pulut. Cukup mudah hanya perlu kukus tak perlu bakar guna kayu api.
1 kg pulut rendam pulut dalam 2 jam untuk mempercepat masak lemang 2 kotak santan. 4Susun dalam periuk kukus. Ini bagi memberi rasa sama macam lemang yang dimasak secara tradisi.
Rasanya tetap padu sama macam di kampung punya. Selepas 30 minit mengukus buka tudung periuk dan kacau sedikit pulut dengan garfu supaya santan menyerap sepenuhnya ke bahagian bawah. Resepi Masak Lemang Kukus Menggunakan Cawan Kertas Tidak dinafikan rasa lemang tradisi yang menggunakan buluh dan kemudian dibakar dengan bara kayu api berbeza dengan resepi lemang moden.
Tak perlu cari buluh bagai. Nak membakar memang idok ler kalau dah duduk rumah tinggi2. Kukus selama 50-60 minit atau hingga lemang masak.
Lemang ini dimasak secara kukus dan uniknya untuk mendapatkan bentuk lemang buluh pulut dimasukkan di dalam cawan kertas yang telah diisi dengan daun pisang. Letakempat sudu makan beras pulut dalam cawan. Selepas 30 minit mengukus buka tudung periuk dan kacau sedikit pulut dengan garfu supaya santan menyerap sepenuhnya ke bahagian bawah.
2Isi 5 sudu besar beras pulut. Lagi pun baru-baru ini ada perkongsian menyatakan idea buat lemang guna tin tak berapa elok untuk kesihatan. Potong lemang mengikut citarasa.
Pagi raya memang rasa tak lengkap kalau tak ada lemang jadi apa kata korang masak sendiri lemang tersebut. Gunting cawan kertas dan buang. Sebagai alternatif mak-mak boleh cuba resipi lemang menggunakan cawan kertas ni.
Rasanya pula sedap lembut macam ketupat palas. Namun begitu tidak mustahil nanti lemang moden akan menjadi resepi popular dan diguna-pakai secara meluas apabila buluh lemang sukar untuk diperoleh. Lapikkan daun pisang dalam tin minumancawan kertas.
Kukus selama 50-60 minit atau hingga lemang masak. Tak perlu berpanas untuk terbalikkan lemang hanya gunakan cawan kertas dan pengukus sahaja. 5Kukus selama 1 jam setengah.
Letakkan cawan kertas berisi pulut dan santan ke dalam periuk pengukus yang dah dipanaskan airnya. Bancuhkan santan garam dan gula. Namun melalui beberapa perkongsian dan ada juga chef yang telah mencuba membuat lemang ini tanpa menggunakan buluh.
Mana tahu semasa tempoh PKP ni ada yang teringin nak merasa lemang bolehlah buat sendiri. Namun jika tinggal di bandar memang payah nak cari buluh untuk dibuat lemang. Potong lemang mengikut citarasa.
Ya betul hanya dengan menggunakan cawan kertas korang boleh memasak sendiri lemang di rumah.
4 Resipi Lauk Makan Tengahari Paling Popular Kalau Makan Di Kedai Minang Boleh Cuba Rasa Food Easy Meals Recipes
Komentar
Posting Komentar